Yanak Dolgusu : Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan kırışıklıkların tedavisi ve yüzü şekillendirmek amacıyla yapılan yanak dolgusu özellikle son yıllarda bu problemleri yaşayan kişiler için tercih edilir hale gelmiş bir ameliyatsız estetik uygulamasıdır.
Zayıf bir kişinin yanaklarında oluşan çukurumsu görüntüyü de yok etmek amacıyla uygulanan yanak dolgusu yüzde çöküntü ve kırışıklıkları azaltarak bu bölgenin daha estetik ve doğal bir görünüm sağlar.
Doğru bir planlama ile yanak dolgusuyla daha genç bir görünüm elde edilebilmektedir.
Yanak Dolgusu nedir?
Yanak dolgusu yüzdeki çöküntü ve kırışıklıkların tedavisi amacıyla yapılan, cilde hyaluronik asit bazlı dermal dolguların enjekte edilerek gerçekleştirildiği, yüz ovalinin yeniden üçgen görünüm kazandığı, yanaklardaki hacim kaybının geri kazandırıldığı ve yüzdeki deformasyonları onaran ameliyatsız estetik dolgu uygulamasıdır.
Yanak dolgusunun ameliyatsız yani cerrahi olmayan bir uygulama olması, uygulama sonunda sosyal hayata kolayca dönülebilmesi, uygulamanın ciddi komplikasyonları olmaması ve yan etkilerinin oldukça nadir görülmesi, yanak dolgusunun etkisinin hemen göstermesi ve kalıcılığının uzun olması bu uygulamayı tercih edilebilir hale getirmektedir.
Yanak Dolgusu nasıl yapılır?
Yanak dolgusu hyaluronik asit kullanılarak uygulanan yanak bölgesine dolgunluk kazandırmak ve elmacık kemiklerini belirginleştirmek amacıyla yapılan bir uygulamadır. Yanak dolgusu da diğer dolgu uygulamalarında olduğu gibi milimetrik iğnelerin enjeksiyon yoluyla yanağa enjekte edilmesiyle gerçekleşir.
Uygulamaya başlamadan önce hastanın ağrı ve acı hissinin minimum seviyeye inmesi amacıyla hastaya anestezik kremler uygulanır. Sonrasında uygulama için belirlenen oran ve ölçüde enjeksiyonlar yapılarak yanağa dolgunluk kazandırılır.
Yanak bölgesine uygulanan ve içeriğinde hyaluronik asit bulunan enjeksiyonlar enjekte edildiği alanda etki göstererek yüzün genelinde istenilen görünümün oluşmasını sağlar. Yanak dolgusu yanak bölgesindeki çöküklüklerin ve kırışıklıkların giderilmesini, yanak bölgesinin dolgunlaşmasını, elmacık kemiklerinin daha kavisli ve daha dolgun olmasını sağlar.
Ortalama olarak 15-20 dakika süren bu uygulamada cildin içeriğinde bulunan hyaluronik asit enjekte edildiği için bu uygulama herhangi ciddi komplikasyona neden olmaz.
Yanak dolgusu etkisini uygulamadan sonraki birinci haftanın sonunda göstermeye başlar. Genellikle tek seansın yeterli olduğu bu dolgu uygulamasının kalıcılığı içeriğinde bulunan hyaluronik asit özelliğinden altı ay ila sekiz ay arasında değişiklik gösterir.
Dolgu uygulamaları kalıcı olmayan ameliyatsız estetik uygulamaları arasında sayılır. Kişinin ten yapısına, cilt özelliklerine, doku durumuna, yaş ve cinsiyetine göre değişen bu kalıcılık süresi tamamlanınca dolgu uygulamaları yeniden tekrarlanabilir.
Yanak Dolgusu için kimler uygun birer adaydır?
Yanak dolgusu simetri bozukluklarının giderilmesi, yanak çöküklüklerinin giderilmesi, yüz simetrisinin orantılanması, yüz kırışıklıklarının giderilmesi, yanaklara daha güçlü görünüm kazandırmak, elmacık kemiklerini belirginleştirmek amacıyla yapılır.
Yanak dolgusu yanak bölgesinde çukurluk olan, sarkıklık, kırışıklık olan kişilere, fiziksel özelliklere bağlı olarak elmacık kemikleri veya yanak bölgesi belirgin olmayan kişilere uygulanabilir. Yanak dolgusu çok zayıf kişilere ya da yakın dönemde aşırı kilo kaybetmiş kişilere doktor kontrolüyle yapılabilir.
Yanak Dolgusu kimlere yapılamaz?
Yanak dolgusu hamile kadınlara, emzirme dönemindeki annelere, bazı ciddi kronik hastalığı olan kişilere, cilt hastalığı olan kişilere, cilt kanseri olan kişilere, uygulama bölgesinde aktif enfeksiyonu olan kişilere ve yanak dolgu maddesine alerjisi olabilecek kişilere yapılamaz. Uygulama öncesinde kişinin yanak dolgusuna uygun olup olmadığı uzman tarafından belirlenir.
Yanak Dolgusu hangi uygulamalarla kombine olarak yapılabilir?
Tüm dolgu uygulamaları ve tüm botoks uygulamaları çok küçük ve ince milimetrik iğnelerin kullanılarak yapıldığı uygulamalar olduğu için birlikte kombine olarak yapılmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu uygulamalar sosyal hayatı etkilemediği, komplikasyonsuz, cerrahi olmayan estetik uygulamaları olduğu için oldukça konforludur ve birbiriyle yapılması tercih edilebilir.
Yanak dolgusu ile en sık yapılan dolgu uygulamaları jawline çene dolgusu ve dudak dolgusudur çünkü yanak dolgusunda yanaktaki asimetri, kırışıklıklar ve çökükler giderilirken jawline çene dolgusunda çeneye belirli bir hat kazandırmak, dudak dolgusunda ise dudaklar belirli bir hacim kazandırarak şekillenmesini sağlamaktır. Yani bu üç dolgu uygulaması birlikte yapıldığında yüz estetik bir görünüm kazanıp bu uygulamayı yaptıran kişilerin istediği bir görünümü alır.
Yanak dolgusu ile en sık yapılan botoks uygulamaları ise alın ve şakak bölgesine yapılan botokslar ile çene bölgesine yapılan botokslardır çünkü yanak dolgusunda amaç ciltte oluşan kırışıklıkları gidermek ve elmacık kemiklerinin belirginleştirilerek yüz hattı kazandırmakken alın ve şakak bölgesine yapılan botokslar da bu bölgelerdeki kırışıklıkların giderilmesini, çene bölgesine yapılan botokslar çene hattının belirginleştirilmesini sağlar.
Yanak dolgusunu yaptıracak kişi bu uygulamayla birlikte hangi uygulamayı kombine olarak yaptırmayı istiyorsa bu durumu uygulama öncesinde doktoru ile paylaşmalıdır çünkü tedavi planlaması buna göre yapılacaktır.
Yanak dolgusuyla hangi uygulamanın kombine olarak gerçekleştirileceğinde kişinin cilt yapısı, doku durumu, hassasiyet durumu ve yaşı oldukça önemlidir. Doktor kişinin bu özelliklerini dikkate alarak tedavi planlaması gerçekleştirir. Hassas cilt yapısına sahip kişiler için yanak dolgusu tek başına yapılabilir.
Yanak Dolgusu sonrası ne zaman sosyal hayata dönülür?
Yanak dolgusu sonrası sosyal hayata dönüş için beklenilmesi gereken bir süre yoktur. Uygulama sırasında nadir olarak görülmekle birlikte uygulama bölgelerinde hafif kanama, kızarıklık, morluk gibi yan etkiler yaşanabilir ve uygulaması sonrasında da bu yan etkiler bir süre devam edebilir. Bundan dolayı uygulama bölgelerine soğuk kompres yapmak gerekir. Bazı kişiler bu yan etkilerin geçmesi için 1-2 gün sosyal hayatlarına ara verebilir. Bunun dışında sosyal hayata ara vermeye gerek yoktur.
Yanak Dolgusu uygulaması sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Yanak dolgusu sonrası aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar iki hafta süreyle kullanılmamalı, uygulama sonrasındaki ilk 1-2 saat dik pozisyonda durulmalı, yatılmamalı, uygulamanın yapıldığı gün ağır egzersizlerden kaçınmalı, cilt bakımı ve makyaj yapılmamalı, havuz gibi enfeksiyona açık ortamlarda bulunmamalı, sauna, hamam, solaryum, spa gibi sıcak ortamlarda bulunmamalı, güneş koruyucu kremler kullanılmalı, güneşin altında uzun süreli kalınmamalı, kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı, aşırı sıcak yiyecek ve içecekler tüketilmemeli, aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaçınmalıdır.
Instagram : @dresracelik