Terleme Botoksu : Aşırı terleme insanların günlük hayatını, sosyal hayatını ve iş hayatını oldukça etkileyip o günden alınan verimi düşüren bir durumdur. Özellikle kişide ciddi özgüven kayıplarına neden olan bu durum günümüzde tedavi edilebilir hale gelmiştir.
Cerrahi olmayan yollarla oldukça basit bir şekilde tedavi edilen aşırı terleme botoks yoluyla çözüme kavuşmaktadır. Son yıllarda terleme botoksu yoğun ilgi görmekte ve aşırı terleme yaşayan kişiler bu tedaviyle günlük hayatındaki, sosyal hayatındaki ve iş hayatındaki verimi geri kazanmaktadır.
Terleme Botoksu (Koltuk Altı Botoksu) nedir?
Botoks uygulandığı alanda sinir uyarımını bloke ederek etki eden bir mekanizmaya sahiptir. Terleme botoksu ise terleyen bölgedeki ter bezlerinin sinir uyarımını bloke ederek terlemeyi önleyen mekanizmayla etki eder. Bloke olan ter bezlerinin sinir uyarımları sayesinde terleme oluşmaz.
Terleme botoksu yaklaşık 15-20 dakika süren basit ve konforlu bir uygulamadır. Terleme botoksu öncesinde uygulama yapılacak alanlar lokal anestezi ya da anestezik kremler ile uyuşturulduğundan hastanın acı ve ağrı hissi en aza indirilir. Ayrıca bu alanların tam olarak uyuştuğundan emin olunmadan uygulamaya başlanılmadığı için çok hassas kişiler dışında hastalar acı ve ağrı hissetmez. Dolayısıyla hasta bu uygulamayı oldukça konforlu bir şekilde geçirir. T
erleme botoksu etkisini genellikle uygulamadan sonraki birinci haftanın sonunda göstermeye başlar. Etki süresi ise 4-6 aydır. Etkinin yitirilmeye başlanmasıyla birlikte yani uygulamadan sekiz ay sonra terleme botoksunun tekrarlanmasında bir sakınca yoktur. Düzenli olarak tekrarlanan terleme botoksunda kalıcılık süresi artacaktır.
Koltuk Altı Botoksu nasıl yapılır?
Tüm botoks işlemleri aynı şekilde gerçekleştirilmektedir. Terleme botoksu çok küçük ve ince milimetrik iğneler kullanılarak enjeksiyon yoluyla aşırı terlemenin olduğu alanlara enjekte edilerek gerçekleştirilir.
Koltuk altı botoksu öncesi hastanın ön muayeneden geçmesi ve doktorun aşırı terleme şikayeti olan alanları muayene etmesi gerekir. Terleme botoksunun yapılacağı gün uygulamaya başlanmadan önce ilk olarak aşırı terleme şikayeti olan yerlere iyot nişasta testi yapılır.
İyot nişasta testi terleme alanlarını ve bu alanlardaki terlemenin şiddetini ölçmeye yarayan bir testtir. Bu test sonucunda uygulama yapılması gereken alanlar belirlenerek hastaların aşırı terleme sorunu yaşayan ter bezleri bloke edilir.
İyot nişasta testinin ardından uygulama bölgelerine lokal anestezi ya da anestezik kremler uygulanarak hastanın ağrı ve acı hissinin minimum seviyeye inmesi amaçlanır. Bu uygulama milimetrik iğneler kullanılarak yapılan bir uygulama olduğu için uygulama sonrasında herhangi bir ilaç kullanmaya veya dikişe ve pansumana gerek yoktur.
Koltuk altı botoksu etkisini uygulamadan sonraki üç ila yedi gün arasında gösterir. Bu sürenin ardından o bölgede terleme tamamen durur. Bu uygulama ortalama 15-20 dakika sürdüğü için oldukça basit bir uygulamadır. Terleme botoksu sonrasında uygulama alanları korunduğu sürece bir komplikasyon ve yan etki yaşanması beklenmez.
Terleme Botoksu için kimler uygun birer adaydır?
Koltuk altı botoksu koltuk altı terleme bezlerine, el terleme bezlerine ve ayak terleme bezlerine uygulanır.
Koltuk altı botoksu hamile kadınlar, emzirme dönemindeki anneler, ciddi kronik hastalığa sahip olanlar, cilt hastaları ve cilt kanserleri, düzenli olarak uygulamaya engel ilaç kullananlar gibi istisnai gruplar hariç sağlıklı olan herkese yapılabilir.
Koltuk altı botoksu aşırı terlemeden dolayı yapılan medikal estetik uygulamasıdır. Bu botoks uygulaması koltuk altında, ellerde ve ayaklarda aşırı terleme problemi yaşayan kişiler için oldukça avantajlı bir tedavidir.
Terleme Botoksu kimlere uygulanmaz?
Koltuk altı botoksu hamile kadınlara, emzirme dönemindeki annelere, uygulanacak bölgede aktif enfeksiyonu olanlara, cildinde açık yara olanlara, cilt hastalarına ya da cilt kanserlerine, myasthenia gravis gibi kas grubu hastalarına, aminoglikozid ve penisilin ilaçlarını düzenli olarak kullananlara, kan sulandırıcı ilaçlarını düzenli olarak kullananlara, romatoid artrit hastalarına, ciddi kronik hastalığa sahip olanlara, bağışıklık sistemi farklı nedenlerden dolayı zayıf olanlara uygulanmaz.
Koltuk altı botoksu terleme bezleri normale göre az çalışan kişilere de uygulanmaz.
Koltuk altı botoksu ter bezlerini kapatan veya bu bezlere zarar veren bir uygulama olmayıp yapılmaması gereken durumlarda yapılmadığı sürece bir soruna neden olmaz.
Terleme Botoksu hangi uygulamalarla kombine olarak yapılabilir?
Tüm enjeksiyon yöntemiyle uygulanan uygulamalar uygulamayı yapacak uzmanın izniyle kombine olarak yapılabilir. Dolayısıyla terleme botoksunun diğer botoks uygulamalarıyla, dolgu uygulamalarıyla ya da gençlik serumu gibi enjeksiyon yöntemiyle uygulanan uygulamalarla kombine olarak yapılmasında bir sakınca yoktur.
Terleme botoksunun yapılması kararlaştırıldıktan sonra kombine olarak yapılması istenen uygulamalar uygulamayı yapacak uzmana söylenmeli ve buna yönelik bir tedavi planlaması oluşturulmalıdır.
Terleme botoksu koltuk altındaki, eldeki ve ayaktaki ter bezlerine uygulanan bir botoks uygulamasıdır. Terleme botoksu bu bölgelere yapılırken kombine olarak gerçekleşmesi istenen uygulamaların yüze yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Koltuk altı yapılırken aynı zamanda cilt gençleştirme için gençlik serumu ya da kırışıklıkların giderilmesi amacıyla dolgu veya botoks yapılabilir.
Kombine olarak uygulanan uygulamalar sonrasında takip tek başına uygulanan uygulamalar sonrasındaki takipten oldukça önemlidir çünkü bazı kişiler kombine olarak uygulanan uygulamaları tolare edebilirken bazı kişiler edemeyebilir ve ciddi yan etkilerle karşı karşıya kalabilir. Hastalar bunun bilincinde olarak uygulama sonrasındaki bakımlarına ve uyması gereken kurallara daha çok önem göstermelidir.
Uygulama sonrasında uzmanın söylediklerine uyulması ve doğru bakımın gerçekleştirilmesi uygulamanın başarısını da arttıracak bir adımdır.