Meme küçültme ameliyatı ya da tıptaki adıyla redüksiyon mamoplasti estetik kaygılardan veya medikal problemlerden dolayı yapılan bir ameliyattır. Meme küçültme ameliyatında amaç mümkün olan en az dikiş izi ile hastanın istediği boyutlarda, eşit, simetrik, estetik ve hastanın hayatını etkilemeyecek meme elde etmektir.
Büyük memenin yarattığı olumsuz problemler sarkma, güzel görünmeme, simetrik olmama ve omuz, boyun, sırt ağrılarıyla kamburluktur.
Meme Küçültme Ameliyatı nasıl yapılır?
Meme küçültme ameliyatı lolipop kesi ve ters T kesi yöntemleri kullanılarak yapılır. Ameliyat için ilk olarak yöntem belirlenir ardından ameliyata başlanır. Yöntemin belirlenmesinde meme boyutu, meme kıvrımına göre meme ucunun konumu, meme dokusu, cilt yapısı, meme başı ile omuz ve kalça arasındaki mesafe önemli kriterlerdir.
Ameliyatın lolipop kesi yöntemiyle yapılmasına karar verilmişse meme ucunun etrafı dairesel olarak kesilerek fazla meme dokusu ve cilt dokusu alınır. Süt bezlerinin zarar görmemesi amacıyla meme dokusu özenle kapatılır ve içeride oluşan kanamanın dışarıya atılması amacıyla dren yerleştirilir. Ameliyat bu şekilde sonlandırılır.
Ameliyatın ters T kesi yöntemiyle yapılmasına karar verilmişse memenin alt kısmından ters T harfi şeklinde kesi yapılır. Fazla meme dokusu ve cilt dokusu alınarak lolipop yönteminde olduğu gibi ameliyat sonlandırılır. Ortalama olarak 2,5 ila 4 saat arasında süren meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında yapılır.
Meme küçültme ameliyatından sonra hastanın gözlem altında kalması amacıyla hasta bir gece hastanede yatmalıdır.
Ameliyatın ertesi günü ameliyat bölgesine pansuman yapılarak dren çekilir ve bir komplikasyon gözlemlenmezse hasta taburcu edilir.
Meme Küçültme Ameliyatı kimlere yapılabilir?
Meme küçültme ameliyatı memelerinin normalden daha büyük olması nedeniyle omuz, boyun ve sırt ağrısı yaşayan, memelerinde mantar ve pişik problemi yaşayan, estetik görünümünden şikayetçi olan ve memede asimetrik görünümü olan kişilere yapılabilir.
Meme Küçültme Ameliyatına hazırlık süreci nasıldır?
Meme küçültme ameliyatına hazırlık süreci fiziksel muayene, hasta bilgilendirme ve eğitimi, meme küçültme ameliyatı öncesi planlama süreçlerinden oluşur. Fiziksel muayene aşamasında hastanın tıbbi öyküsü alınarak hastanın ameliyata uygunluğuna karar verilir. Hasta bilgilendirme ve eğitimi hastanın ameliyat öncesinde ve sonrasında yapacağı ve dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgilerin verildiği önemli kısımdır.
Planlama aşamasında ise hastanın memesinin ne kadar küçülmesi gerektiğine ve hangi yöntemin uygulanacağına karar verilir.
Meme Küçültme Ameliyatı iyileşme süreci nasıldır?
Meme küçültme ameliyatı sonrası ameliyatın başarıyla sonuçlanması açısından oldukça önemlidir. Ameliyattan sonra hasta dikkat etmesi gereken basit kurallara uyar ve ameliyat bölgesinin bakımına dikkat ederse iyileşme süreci daha kolay atlatılır.
Meme küçültme ameliyatı sonrası kanama ve enfeksiyon yaşanmaması için hasta bitkisel ürünleri, alkolü ve sigarayı tüketmemelidir.
Doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalı, temiz bakım sağlanmalı, pansuman ve hijyen kurallarına uyulmalıdır. Kanama yaşanmaması için hasta ani hareketlerden kaçınmalıdır.
Meme Küçültme Ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyattan sonraki birinci ve ikinci haftada doktorun çağırdığı kontrol muayenelerine gidilmelidir.
Ameliyattan sonraki ikinci haftada yapılan kontrol muayenesinde dikişler alınır ve ameliyat izlerinin kalmaması amacıyla iz tedavisine başlanır. Doktorun özel olarak önerdiği iz kremleri kullanılır.
Hasta ameliyattan sonra sıkmayan ve memenin boyutuna uyumlu ameliyat korsesi takarak bir hafta boyunca evde istirahat sağlamalıdır, sütyen ise altı hafta takılmalıdır. Bir haftanın sonunda günlük hayatına dö Altı haftanın sonunda normal sütyen giymeye başlayabilir.
Meme küçültme ameliyatından sonraki ilk 6-12 ay boyunca memelerde hassasiyet, batma, sızlama hissedilmesi normaldir. Bu problemler hastanın sosyal hayatını etkilemeyecek boyutta olup dinlenerek kendiliğinden geçecektir.
Kol ve göğüs bölgelerini zorlayıcı hareketlerden kaçınılması gerekir.
Ameliyat sonrasında en az üç, en fazla yedi gün evde dinlenilmelidir.
Birinci haftanın sonunda hafif yürüyüşlere başlanabilir.
Özellikle ilk bir ay boyunca yüz üstü yatılmamalıdır.
Ameliyattan sonraki ilk dört hafta ağır eşyaların taşınmasından ve ağır fiziksel aktivite yapmaktan kaçınılmalıdır.
Ameliyattan sonraki ilk dört günde kesinlikle duş alınmamalıdır, dördüncü günün ardından duş alınabilir.
Doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalı bunun dışında hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.
Meme küçültme ameliyatı sonrasındaki ilk 1.5 ay ameliyatın başarılı sonuçlanması için önemli bir süreç
Meme Küçültme Ameliyatı sonrası risk ve komplikasyonlar neler?
Meme küçültme ameliyatı sonrası yaşanabilecek yan etkiler ve komplikasyonlar tamamen hastaya bağlı olarak değişebilir. Bu ameliyatın en sık karşılaşılan yan etkileri kanama ve enfeksiyondur. Ameliyat sonunda ciddi bir kanama beklenmese de hafif düzeyde bir kanama yaşanabilir.
Ameliyat öncesinde sık kullanılan ilaçlar arasında kan sulandırıcı varsa bunlar doktora aktarılmalıdır. Ayrıca alkol, sigara ve bitkisel ürünlerin kullanımı kanamayı arttırabileceğinden bunlar bir süre tüketilmemelidir. Meme küçültme ameliyatı ameliyathane ortamında, steril şartlar altında ve uzman kişiler tarafından yapıldığında enfeksiyon riski azalacaktır. Enfeksiyon riskini artıran diğer bir unsur ise yanlış ve temiz olmayan bakımdır.
Ameliyat sonrasında hasta doktorun önerdiği şekilde bakım yaptığında ve doktorun reçete ettiği ilaçları düzenli bir şekilde kullandığında enfeksiyon riski azalacaktır. Meme küçültme ameliyatı sonrasında oluşabilecek bir komplikasyon ise hematomdur. Hematom kanamanın memenin kenarında birikmesi anlamına gelir. Hematom olması durumunda hasta ikinci bir ameliyata ihtiyaç duyabilir.
Meme küçültme ameliyatı sonrasında memelerde ödem görülmesi normal bir durumdur fakat beş güne rağmen hala geçmeyen şişlikler enfeksiyon habercisi olabileceği için doktora bilgi verilmelidir. Bu komplikasyonlar dışında çok nadir görülen diğer bir komplikasyon cilt kaybıdır.
Cilt kaybı genellikle sigara içen kişilerde daha fazla görülse de genel bir komplikasyondur. Bu komplikasyon pansuman veya ikinci bir ameliyat gerekebilir. Yara iyileşme gecikmeleri ameliyat bölgesine pansuman yaparak ve temiz bir bakım ile önlenecektir. Bu ameliyatın yaşanabilecek son komplikasyonu ise memelerde asimetri problemidir.
Meme küçültme ameliyatında meme ucuna, süt kanallarına ve süt bezlerine ameliyat sırasında bir müdahalede bulunulmamışsa ameliyat sonrasında emzirilebilir. Meme küçültme ameliyatında genellikle meme ucuna, süt kanallarına ve süt bezlerine müdahalede bulunulmadığı için bu ameliyatı yaptırmayı düşünen kişiler ameliyat sonrasında emzirmeyle ilgili endişeye kapılmamalıdır.
Meme Küçültme Ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Meme küçültme ameliyatı sonrası ameliyat izi beklenen bir durumdur ve doktor hastaya bu konuyla ilgili bilgi verecektir. İzin şekli ve boyutu ise ameliyat yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ameliyat lolipop yöntemiyle yapılmışsa ameliyat izi daha az olurken ters T yöntemiyle yapıldığında daha büyük olur. Bunun nedeni ise lolipop yönteminde kesi miktarının daha az olması ve kesinin meme ucunda olmasıdır. Ters T yönteminde ise kesi meme ucundan aşağıya doğrudur. Ameliyat izinin büyüklüğü memenin sarkma durumuna ve hastanın ne kadar küçültmek istediğine de bağlıdır.
Meme Küçültme Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?
Meme küçültme ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için aşağıdaki iletişim formunu doldurup bize ulaşabilirsiniz.
Jinekomasti Ameliyatı : Jinekomasti erkeklerde görülen kadınlarda olduğu gibi meme büyüklüğünü ifade eden bir problemdir. Bu problem genellikle geneti..
Meme Dikleştirme Ameliyatı : Dış görünüşte duruşu etkileyen memeler doğum, emzirme, yaş alma gibi faktörlere bağlı olarak sarkıp deforme olmaya meyill..
Meme Büyütme Ameliyatı : Birçok kadın memelerin olmasını istediğinden küçük olmasından ya da birinin diğerine oranla daha küçük olmasından şikayetçidi..