Kimyasal Peeling nedir?
Kimyasal Peeling cildi canlandırmak, doğallığını geri kazandırmak, gençleştirmek ve cildin iyi görünmesini sağlamak amacıyla uygulanan bir veya birden fazla kimyasal ajanın cilde uygulanarak gerçekleştirildiği, ciltte farklı derinliklerde hasar bırakılarak sağlıklı bir cildin ortaya çıkmasını sağlayan bir uygulamadır.
Kimyasal Peeling uygulamasında amaç cildin deri tabanında farklı kısımlarda hasar bırakılarak ortaya sağlıklı bir cildin çıkarılmasıdır. Cilt güneş ışınının zararı, yaş almak, yanık gibi nedenlere bağlı olarak ince çizgilenme, kırışıklıklar, lekeler, çiller, kanser potansiyeli taşıyan koyu ve kabuklu lekeler, melazma adı verilen gebelik maskesi göstermeye elverişli bir şekildedir. Bu şikayetler Kimyasal Peeling ile düzeltilebilir hatta ciltte hiç olmamışcasına iyi hale getirilebilir.
Kimyasal Peeling ayrıca sivilce ve akne İzlerinde de oldukça etkilidir. Ciltte yağlanmayı ve gözeneklerin azaltılmasını sağlar. Kimyasal Peeling daha genç, parlak, pürüzsüz, sağlıklı ve lekesiz bir cildi hedefler. Kimyasal Peeling güvenirliliğini FDA tarafından kanıtlamış bir uygulamadır.
Kimyasal Peeling nasıl yapılır?
Kimyasal Peeling yüze, boyuna, ellere, göğüse ve kollara doktorun seçimi ve hastanın cildi ile uyumlu olarak asit solüsyonunun seçilerek hastane ortamında yani steril şartlar altında uzman doktor tarafından uygulanır. Uygulamada ağrı ve acı yaşanmadığı için uygulama öncesinde anestezi uygulamaya gerek yoktur.
Hastanın cildi cilde uygun temizlemeye solüsyonuyla temizlendikten sonra göz çevresi gazlı bez ve gözlük ile kapatılır. Ardında Kimyasal Peeling solüsyonu alın, yüzün yan kısımları, yanaklar, burun, dudak üstü ve çene olarak yukarıdan aşağıya sürülür. Kimyasal Peeling uygulaması derinlik parametresine göre yüzeyel, orta ve derin uygulamalı olarak üç farklı şekildedir.
Yüzeyel Kimyasal Peeling: Yüzeyel Kimyasal Peeling uygulamasında işlem cildin üst katmanına yani epidermis tabakasına uygulanır. Uygulama sırasında yanma, batma ve kızarıklık yaşanması normal olup bu semptomlar kısa sürede kendiliğinden geçer. İnce kırışıklıklar, akne ve sivilce, düzensiz cilt tonu, kuruluğu yüzeyel Kimyasal Peeling sayesinde başarıyla tedavi edilir. Bu tipteki Kimyasal Peeling genellikle bir ila dört hafta aralıklarla 4-8 seans devam eder.
Orta Derinlikte Kimyasal Peeling: Orta derinlikte Kimyasal Peeling uygulamasında cildin en üst kısmı olan epidermis tabakası ve orta tabakası olan üst dermis hedeflenir. Deride yüzeyel Kimyasal Peeling uygulamasına göre daha derin bir soyulma etkisi olan orta derinlikte Kimyasal Peeling uygulamasında ilk olarak kızaran deride kabuklanıp soyulma görülür. Soyulmaların ardından daha sağlıklı bir cilt görünümüne kavuşulur. Bu tipteki Kimyasal Peeling iki ila dört ay aralıklarla 2-4 seans devam eder.
Derin Kimyasal Peeling: Derin Kimyasal Peeling uygulamasında cildin epidermis, dermis ve orta deri hücrelerine etki edilir. İyileşme süresi diğer tipteki Kimyasal Peeling uygulamalarına göre daha uzundur çünkü bu tipteki Kimyasal Peeling uygulaması cildin daha derin tabakasına etki etmektedir. Derin Kimyasal Peeling bir kez yapılır ve bir daha tekrarlanmaz.
Kimyasal Peeling uygulaması sırasında ciltte kızarıklık veya beyazlaşma görülürse işlem sonlanır. Bazı durumlarda nötralizan solüsyon ile cilt nötralize edilir. Koruyucu ve yatıştırıcı özelliği bulunan topikal nemlendiriciler cilde sürülerek uygulama tamamlanır.
Kimyasal Peeling nasıl etki eder?
Kimyasal Peeling uygulamasının etki mekanizması ciltteki kusurlu alanların hasara uğratılması ve yeniden oluşup iyileşmesine dayanır. Bu ise deri tabakalarında oluşan hasarın yara iyileşmesi sırasında kolajen ve elastin üretiminin tetiklenmesiyle gerçekleşir.
Kimyasal Peeling uygulamasında deriye yüzeyel tabakaların ayrılması ve soyulmasına neden olabilecek bir asit uygulanmaktadır. Bu asitler çok sayıda olduğu gibi başlıcaları alfa hidroksi asit (AHA), glikolik asit, meyve asiti, laktik asit, salisilik asit, beta hidroksi asit (BHA), trikloroasetik asit (TCA), Jessner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır.
Kimler Kimyasal Peeling için uygun bir adaydır?
Kimyasal Peeling uzman kontrolünde uygulanması gereken, akne ve akne izleri, sivilce tedavisi, genişlemiş gözenekler, hasarlanmış deri, cilt lekeleri, hafif çizgilenme ve kırışıklıklar, güneş lekeleri, mat ve soluk cilt gibi durumların tedavisinde uygulanır.
Kimyasal Peeling kimlere yapılamaz?
Kimyasal Peeling uygulama alanında aktif uçuk enfeksiyonu veya aktif iltihabı olanlara, gebelik, gebelik şüphesi ve emziren kadınlara, son 6-12 ay içinde izotretinoin tedavisi alanlara, doğum kontrol hapı kullananlara, cilt kanserlerine, fotoduyarlılığa neden olabilecek ilaç kullananlara, aspirin alerjisi olanlara, kan sulandırıcı aspirin türevi ilaç kullananlara, koyu cilt rengi olanlara, yoğun güneş ışığı maruziyeti yaşayanlara ve keloid hikayesi olanlara yapılamaz.
Kimyasal Peeling sonrası ne zaman sosyal hayata dönülür?
Kimyasal Peeling sonrası sosyal hayata dönme süreci Kimyasal Peeling uygulamasının hangi tipte uygulandığına bağlı olarak değişebilir.
Tüm Kimyasal Peeling uygulamalarında uygulamadan birkaç gün sonra güneşe çıkılmaması gerektiğinden bazı kişilerin sosyal hayatına bu noktada ara vermesi gerekirken derin Kimyasal Peeling uygulamasında ya da orta derinlikte Kimyasal Peeling uygulamasında kahverengi lekeler, derin kızarıklıklar, hafif soyulmalar yaşanabileceği için bazı kişilerin sosyal hayatına bu nokta ara vermesi gerekir.
Kişi ortalama olarak beşinci günün sonunda sosyal hayatına devam edebilir.
Kimyasal Peeling sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- Kimyasal Peeling sonrası kızarıklık, batma ve hassasiyet yaşanması normaldir. Bu şikayetler birkaç gün sonra kendiliğinden geç
- Kimyasal Peeling sonrası kabuklanma oluşursa bu kabuklar kaşınmamalı ve koparılmamalıdır.
- Doktor tarafından önerilen yüksek koruyuculu güneş kremi ve nemlendirici kullanılmalıdır. Özel olarak bir öneri yoksa içeriğinde ağır kimyasal ve paraben bulunmayan ürünler kullanılmalıdır.
- Güneşten korunmaya hatta uygulamadan birkaç gün sonrasına kadar güneşe çıkmamaya dikkat edilmelidir.
- Uygulama sonrası makyaj yapılmamalı birkaç gün nemlendirici ve güneş kremi dışında bir ürün kullanılmamalıdır.
Kimyasal Peeling sonrası ciltte istenmeyen bir görünüm olur mu?
Kimyasal Peeling uygulamasında önemli olan hangi tipte Kimyasal Peeling yapıldığıdır. Kızarıklık veya güneş yanığı gibi görünümler olabilir. Bunun dışında yüzeyel Kimyasal Peeling uygulamasında bir ila beş gün sürecek kızarıklık, hafif soyulmalar, orta derinlikte Kimyasal Peeling uygulamasında kızarıklık, ödem ve gerginlik, kahverengi tabakalanmalar görülebilir. Kahverengi tabakalar 7-10 gün içinde kendiliğinden atılır.
Kimyasal Peeling doğru koşullar altında ve uzman kişiler tarafından yapılmazsa uzamış kızarıklık, kalıcı beyaz ve kahverengi lekelenmeler, deri enfeksiyonları, akne ve sivilce şiddetlenmesi, uçuk oluşumları, alerjik reaksiyonlar ve kalıcı izler görülebilir.