Fraksiyonel Lazer : Yaş alma, güneş ışınları, gebelik ve hava kirliliği gibi etmenlerden dolayı cilt hasar görmeye müsait özelliktedir. Kolajen üretiminin azalmaya başlamasıyla birlikte cilt kırışır ve eski esnekliğini kaybetmeye başlar.
Cildin kalitesinin düşmeye başladığı ve lekelendiği durumlarda başvurduğumuz uygulamalardan biri olan Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulaması, doğru bir planlama dahilinde yapıldığında başarılı sonuçlar elde edilen bir işlemdir.
İçindekiler
Fraksiyonel Lazer nedir?
Fraksiyonel lazer güvenirliliği FDA tarafından kanıtlanmış bir işlemdir. Cildin üst ve orta katmanına etki ederek cildi yenileme avantajı sunan bir uygulamadır.
Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulaması başta sivilce ve akne tedavisi olmak üzere ameliyat, yanık, yara, dikiş izlerinde, gebelik ve doğum sonrasında oluşan çatlaklarda, cilt kırışıklıklarında ve sıkılaştırılmasında, yüz sarkmalarında yaşlandırma karşıt olarak, yaşlılık ve güneşe bağlı oluşan lekelerde, melazma yani hamilelik maskesinde lekelerin giderilmesinde uygulanır.
Karbondioksit Fraksiyonel Lazer nasıl yapılır?
Fraksiyonel lazer uygulaması genel anestezi gerektiren bir uygulama değildir. Anestetik kremler ve lokal anestezi ile işlem, rahatlıkla konforlu bir hale getirilebilir.
Uygulamaya başlamadan önce ilk olarak cilt temizliği yapılmalı ardından uygulamaya başlanmalıdır. Yaklaşık 20-30 dakika süren bu uygulama özel bir hazırlık gerektiren uygulama değildir.
Fraksiyonel lazer uygulamasında güçlü lazer ışınları cilde yuvarlak kolonlar halinde iletilir. Lazer ışınlarının yuvarlak kolonlar halinde gönderilmesi kolonlar arasında sağlam doku alanlarının kalması açısından önemlidir. Bu yöntemle temel olarak uygulama bölgelerinde su hedeflenmektedir. Burada su ile kasdedilen kolajen, kan damarları, keratinositler gibi su içerikli yapılardır.
Su hedeflenmesiyle lazer ışınıyla kontrollü bir şekilde termal hasar gerçekleştirilir. Hasara uğratılan uygulama bölgesinin yanında hasara uğratılmayan sağlıklı bölgeler de olacağı için sağlam dokulardaki canlı hücrelerin hasarlı alanda zarar görmüş dokuyu yenilemesi için bir uyarı verilir. Yani bu şekilde cilt yenilenmesi sırasında üst derideki leke, sarkıklık, çatlaklar ve kırışıklıklar tedavi edilirken aynı zamanda kolajen üretimi tetiklenir.
Fraksiyonel Lazer etki mekanizması nedir?
Fraksiyonel lazer uygulamasının etki mekanizması şu şekilde açıklanabilir; Dokuya ulaşan güçlü lazer ışınları suyu hedefleyerek su molekülleriyle etkileşime girer ve bunun sonucunda dokudaki suyu buharlaştırır.
Dokuda 120 mikron çapında kanallar açan bu uygulama mikro terma kanallar sayesinde cilt dokusunu sıkılaştırır, kolajen üretimini tetikler, dokuda elastin gibi bağ dokuları artar, cilt sıkılaşır, esnekliğini arttırır, kırışıklık, leke, sivilce ve akne gibi oluşumları tedavi ederek genç bir görünüm sağlar yani cildi tedavi eder.
Karbondioksitle fraksiyonel lazer ışınları diğer uygulamalarda olandan farklı olarak cildin tamamını etki etmez cildin sadece tedavi edilmesi gerekilen kısımda hasar bırakarak diğer kısımlara etki etmeyip sağlam bırakır. Sonuç olarak hasarlı bölgeye sağlam bölgeden sağlıklı hücreler giderek burada cilt onarımını sağlar.
Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulamasında mikro kanallar ile işlem yapıldığı için herhangi bir acı veya ağrı hissedilmesi söz konusu olmayıp bu uygulama oldukça konforludur. Ayrıca yine diğer uygulamalardan farklı olarak bu uygulamada uygulama derinliği doktorun gözüyle değil cihazın uygulama ekranından kesin olarak belirlenmektedir.
Fraksiyonel Karbondioksit Lazer kimler için uygundur?
Fraksiyonel lazer uygulaması cildinde çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan leke, iz ve hafif kırışıklık bulunanlar için uygundur. Ayrıca sivilce, akne, yara izi, dikiş ve ameliyat izi, yanık, çatlak, yüz sıkılaştırma, yüz sarkıklarında da kullanılır.
Fraksiyonel lazer keloid riski ve hipertrofik skar yani aşırı doku iyileşmesi olan kişilere uygulanmamalıdır.
Aşırı doku iyileşmesi olan bu tipteki hastalıklarda deriye uygulanan hasarın iyileşme süreci normalden farklı olacağı için bir anormallik söz konusu olacaktır. Bu hastalıkların yanı sıra kan pıhtılaşma bozukluğuna sahip olan kişilere, ışığa karşı duyarlılık meydana getiren ilaç kullanan kişilere, solaryuma giren kişilere ve hamilelere de fraksiyonel karbondioksit lazer yapılmamalıdır.
Fraksiyonel Karbondioksit Lazer kaç seans yapılır?
Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulamasının kaç seans yapılacağı yapılan tedavinin amacına, tedavi edilmesi planan bölgeye ve kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Seans sayısı genellikle 3-6 arasında olmakla birlikte iki seans arasındaki süre bir ay olarak ayarlanmaktadır.
Tedavi daha yüzeysel bir şekilde yapılacaksa seans sayısı arttırılabilir.
Fraksiyonel Karbondioksit Lazer sonrası ne zaman sosyal hayata dönülür?
Fraksiyonel karbondioksit lazer sonrası sosyal hayata dönüş süresi kişinin cildinde oluşan hasara bağlı olarak değişebilir. Çok yıpranmış, yara veya lekelerin cilde tam olarak oturduğu, kırışıklığı ya da skar derinliği fazla olan kişilerde daha derin uygulama yapılması gerektiğinden iyileşme süresi uzayabilir.
İyileşme süresinin fazla uzamasını istemeyen kişiler derin bir seans yerine daha hafif birkaç seansı tercih edebilir.
Cildinde hasar miktarı az olan kişiler için ise iyileşme süresi uygulamadan sonra ortalama dört gündür.
Fraksiyonel Karbondioksit Lazer sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Kişide uçuk öyküsü varsa ve uygulama öncesinde uçuk için tedaviye başlanmışsa bu tedaviye doktor kontrolüyle devam edilmelidir.
Uygulama öncesinde ve sonrasında iyileşme sürecinde solaryuma girmekten kaçınılmalıdır.
Güneşe çıkılacağı durumlarda yüksek koruyuculu güneş kremleri kullanılmalıdır.
Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa uygulama öncesinde bu ilaçlar doktor ile paylaşılıp düzenleme yapılmalıdır.
Işığa duyarlılığı artıran ilaçlar ve iyileşmeyi olumsuz etkileyebilecek ilaçlar kullanılıyorsa uygulama öncesinde bu ilaçlar doktor ile paylaşılıp düzenleme yapılmalıdır.
Uygulama sonrasında birkaç saat arayla soğuk uygulama yapılmalıdır.
Uygulamadan bir gün sonra yüz ılık su ile yıkanabilir.
Cildin nemli ve temiz tutulması gerekir. Günde 3-4 defa cilt temizlenip doktorun verdiği antibiyotikli ve nemlendiricili kremler kullanılmalıdır.
Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulamasından 4-5 gün sonra makyaj yapılmasında sakınca yoktur.
Cilde içeriğinde ağır kimyasallar ve paraben bulundurmayan krem, losyon ve jeller sürülmelidir.
Fraksiyonel Karbondioksit Lazerin sonuçları ne zaman görülür?
Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulamasının etkinliği kişinin cildine göre değişkenlik gösterir. Genellikle üç aydan sonra etkisinin görülmeye başlanmasıyla birlikte etki hemen görülmeyebilir. Uygulamadan sonraki ilk süreçte görülen soyulmalar bir peeling şeklinde kendini gösterse de tedavi etkisi ve iyileşme 3-6 ay sürebilir çünkü kolajenin vücutta tetiklenip kendini üretmeye başlaması bu ayları bulabilir.
Fraksiyonel Karbondioksit Lazerin yan etkileri neler?
Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulamasından sonraki ilk iki günde kızarıklık, şişlik ve ödem oluşması olağan yan etkilerdir. Koyu tenli kişilerde pigment kayıpları görülebilir. Hastada daha önce uçuk öyküsü varsa bu durum tekrarlanabileceğinden hasta uçuk öyküsünü doktoru ile paylaşmalı ve bunun sonucunda fraksiyonel karbondioksit lazer uygulamasından önce uçuk tedavisine başlanmalıdır.
Fraksiyonel Karbondioksit Lazer için kişinin ten rengi önemli mi?
Fraksiyonel karbondioksit lazer uygulaması cildi koyu ten cilt rengine sahip olan kişilerde bölgesel pigmentleşme ya da pigment kaybı yapma ihtimali taşıdığından bu uygulama açık ten cilt rengine sahip olan kişiler için daha avantajıdır.
Yaş alma, güneşin zararlı ışınları, kilo alıp verme, yer çekimi gibi çeşitli etkenler zamanla yanak bölgesinde sarkma yapıp kişiyi olduğundan yaşlı gö..
Yanak Dolgusu : Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan kırışıklıkların tedavisi ve yüzü şekillendirmek amacıyla yapılan yanak dolgusu özellikle son yıllard..
Yanak Asma : İnsan yaş aldıkça ya da kilo aldıkça yüzü sarkmaya ve dikdörtgen görünümü oluşmaya başlar. Özellikle çene kenarlarında ve yanaktaki sarkm..
Yağ Enjeksiyonu : Günümüzün güzellik algıları yüz, popo , meme, kalça gibi bölgelerin dolgun ve hacimli görünmesini temel alıp bu bölgeleri dolgun ola..
Somon DNA : Cildimiz güneş etkisi, yaş alma, gebelik, hava kirliliği, uykusuzluk, hormonlar gibi birçok etkene bağlı olarak yıpranmaya ve matlaşmaya m..
Mineral Dolgu : Cildimiz yaş almanın yanı sıra genetik etkenler, çevresel faktörler ve yaşamsal alışkanlıklara bağlı olarak da olduğundan çok daha yaş..
Morpheus 8 : Cilt birçok nedene bağlı olarak zamanla yıpranır ve eski dinç görünümünü kaybeder. Son yılların popüler uygulamalarından biri olan ve söz..
Migren Botoksu : Kişinin yaşam kalitesini düşüren sağlık problemlerinden biri olan migren, günümüzde botoks uygulamalarıyla hafifletilebilmektedir. So..
Masseter Botoks : Botoks uygulamaları genel anlamda estetik amaçlı yapılsa da masseter botoks ile yüz inceltme hem estetik açıdan hem de sağlık açısın..
Kaş Asma : Yüzün göz, göz çevresi ve kaş bölgesi insanın mimiğini ve bakışını değiştirdiği için bu bölgenin bakışlara uygun durması oldukça önemlidir...
Jawline Çene Dolgusu : Yüzde çene hattının simetrik olması ve yüzün altın orana uyması yüz güzelliğini belirleyen önemli unsurlar arasındadır. Doğal o..
Jalupro Gençlik Aşısı : Cilt yaş alma, stres, zararlı güneş ışınları, kötü beslenme ve yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak nemini kaybedebilir ve bunu..
IPL (Lime Light) : Çeşitli etkenlere bağlı olarak ciltte oluşan lekelenmeler, kızarıklıklar ya da kılcal damarların kendini göstermeye başlamasıyla bi..
Gençlik Serumu : Cilt çeşitli etkenlerden etkilenmeye oldukça açık olup yıpranmaya ve yaşlanmaya oldukça müsait bir yapıdır. Gençlik serumu ise özelli..
Fraksiyonel Lazer : Yaş alma, güneş ışınları, gebelik ve hava kirliliği gibi etmenlerden dolayı cilt hasar görmeye müsait özelliktedir. Kolajen üretim..
Facetite : Cilt altı dokularda çeşitli nedenlere bağlı olarak erime ve cilt gevşeklikleri yaşanır. Cilt elastikiyetinin kaybedilmesiyle birlikte yüz h..
Dudak Dolgusu : Dudaklar insan yüzünde en çok dikkat çeken bölgelerden biri olduğu için doğuştan güzel dudaklara sahip kişilerin oldukça avantajlı old..
Dudak Asma (Lip Lift) : Yaş alma ve yer çekimi etkisiyle birlikte yüz bölgesindeki özellikle göz ve dudak çevresindeki dokuların azalmasından dolayı g..
Burun dolgusu burundaki çeşitli nedenlerden dolayı kişilerin istediği estetik burun görünümüne sahip olmadığı durumlarda yapılan cerrahi olmayan bir e..
Boyun ve Gıdı Asma Estetiği : Boyun ve gıdı bölgesindeki gevşekliğin fazla olması kişiyi olduğundan yaşlı gösterebilir ve bu kişiler estetik görünümle..
Botoks : İlk kez 1970'li yıllardan itibaren uygulanmaya başlanan botoks özellikle son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bir uygulama haline gelmiştir...
Ameliyatsız Cilt Gençleştirme : Cildimiz yaşayan bir dokudur ve biz yaş aldıkça o da bizimle birlikte yaş alır. Yaş almasına bağlı olarak da tıpkı vüc..
Accutite : Cildin yaş almaya gösterdiği bir tepki olarak göz altı torbalarının oluşmaya başlaması, cilt gevşemelerinin kendini göstermeye başlaması ve..