El, Kol, Bacak ve Uyluk Estetiği

El, Kol, Bacak ve Uyluk Estetiği

Yaşlanan eller için neler yapılabilir?

Eller yaşımızı ele veren organlarımızdandır. Güneş ışınları, kimyasallar ve çok fazla dış etkenlere maruz kalma gibi sebeplerle yaşlanır, dolgunluğunu kaybeder,ince kırışıklıklar oluşur, üzerindeki damar, sinir ve kirişler çok fazla göze çarpmaya başlar ve cilt üzerinde lekeler oluşur.

Cilt üzerindeki lekeleri yok etmek için genellikle IPL (İntense pulse light) denen yoğun atımlı ışık teknolojisi veya fraxel kullanılır.

Cilt üzerindeki ince kırışıklıkların tedavisi için: CO2 fraksiyonel laser, PRP (Platelet rich plasma) enjeksiyonları (kendi kanınızdan hazırlanan), serbest hyaluronik asit enjeksiyonları, yağ enjeksiyonu ile kök hücre tedavisi, fibroblast kültürü ile çoğaltılan hücrelerin el üzerine enjeksiyonu,çeşitli peelingler( meyve asitli veya TCA) gibi tedaviler uygulanabilir.

Ellerin eski dolgunluk ve yumuşaklığını sağlamak için: En sık kullandığımız yöntem yağ enjeksiyonudur. Yağ dokusu içerisindeki kök hücreler sayesinde, ciltte gözle görülür bir gençleşme meydana gelmektedir. Konulan dokuların %40-60’ı hiç erimeden kalır. Bu bir çeşit aşılamadır. Karın, bel veya uyluktan ince borucuklarla alınan yağ dokusu, saflaştırılıp hasta kanından hazırlanan bir büyüme faktörü ile karıştırılarak; yüze ince iğnelerle verilir. Alınan dokunun bir kısmı özel bir teknikle dondurularak saklanır ve hastanın ihtiyacı olduğunda lokal anestezi ile verilir.

Kendi yağını istemeyen veya ameliyathaneden çekinen hastalarımızda hyaluronik asit içeren piyasada satılan hazır dolgular da kullanılabilir. Bu dolgularda en önemli şey eriyen dolgular olmasıdır. En geç 1.5 yılda erimelidirler. Piyasada çok sayıda dolgu olup, güvenli ve FDA onayı olmayan hiçbir dolguyu kliniğimizde kullanmıyoruz. Yasal olmayan veya güvenirliği çok yüksek olmayan veya kalıcı olduğu söylenip hastanın özendirilmesi ile yapılan dolgularda hastalar çok mutsuz olabilmektedir. Böyle hastalar kliniğimizden yardım alabilmek için zaman zaman başvurmaktadırlar.

Üst kollarımızdaki sarkmalar veya yağ birikmeleri için neler yapılabilir?

Üst kolda orta derecede yağ birikimi ve minimal cilt gevşekliği olan hastalar (grup 1): Sadece liposuction işlemi ile tedavi edilebilirler.

Çok miktarda yağ birikimi ve orta derecede cilt fazlalığı olan hastalarda (grup 2): Öncelikle liposuction uygulanarak yağlar alınır, ardından da cilt gevşekliği için koltuk altında yapılan 7-8 cm lik bir kesi ile deri fazlalığı çıkarılarak kol germe ameliyatı uygulanır. Tek bir kesi yeterli olmazsa küçük bir T şeklinde iz bırakılabilir.

Çok fazla yağ birikimi ve cilt gevşekliği olan (grup 3) ve Çok az yağ birikimi ve aşırı derecede cilt gevşekliği yani sarkması olan hastalarda(grup 4) : Bu hastalarda kollar 90 derece kaldırıldığında sarkma öyle fazladır ki yarasa kanadı deformitesi denen deformite ortaya çıkar. liposuction ve klasik kol germe veya sadece klasik kol germe yapılır. Bu ameliyat sonucunda dirseğin hemen üstünden başlayıp koltuk altına doğru uzanan bir iz kalır. Ancak bu iz kolun iç kısmında gizlendiği için pek fazla göze çarpmaz.

Kol germe ameliyatı yapılan hastalarda ameliyat sahasından dışarı çıkan 2-3 mm lik silikon borucuklar içeride birikebilecek kanı dışarıya almak için kullanılır. Ve bunlar 24-48 saatte çekilir. En az 10 gün kol bölgesine bir bası giysisi giymesi gerekmektedir.

Kol germe ameliyatından sonra oluşabilecek komplikasyonlar (istenmeyen durumlar) nelerdir?

Kol germe ameliyatından sonra oluşabilecek komplikasyonlar (istenmeyen durumlar):

  • Kan birikmesi; Dren denen ince borucuklar yerleştirip içeride biriken kanın alınması ile bu komplikasyon görülmez. Ayrıca ameliyattan en az 1 hafta önce aspirin gibi kanı sulandıran ilaçların kesilmesi gerekmektedir.
  • Sıvı birikmesi; Dren denen ince borucuklar yerleştirip içeride biriken kanın ve sıvının alınması ile bu komplikasyon görülmez. Ayrıca ameliyat tekniğinin doğru olması da önemlidir.
  • Enfeksiyon; Ameliyattan önce ve sonra antibiotik kullanımı ile bu komplikasyon görülmez.
  • Cilt nekrozu (derinin bazı kısımlarının beslenemeyip ölmesi): Daha çok ameliyat tekniği ile ilgili bir komplikasyondur. Çok kalın ve sarkmış kolların ameliyatından sonra uygun şekilde inceltilmeyen kollarda nadiren oluşur.
  • Yara yerinde açılmalar; Her ameliyattan sonra görülebilecek bu komplikasyon neredeyse hiç görülmez.
  • Üst kol veya ön kolda duyu kaybı; Kolun gerilmesi sırasında duyu sinirlerine verilebilecek hasar sebebiyle oluşabilir. Ancak anatomiye dikkat edilerek yapılan bir ameliyattan sonra bu komplikasyon neredeyse hiç görülmez.
  • Lenfödem; Bası giysisinin en az 10 gün kullanılması bu komplikasyonun önlenmesi için gereklidir.
  • Hipertrofik skar ya da keloid denen yara iyileşmesinin kabarık olması; Hastada yara iyileşme mekanizmasında bozukluk var ise veya dikiş hattıgergin ise oluşabilir.
  • Yara izinin istenen yerde olmaması, yerdeğiştirmesi: Cerrahi prensiplere özen gösterilip, planlama doğru yapılırsa bu komplikasyon da neredeyse hiç görülmez.

Sonuç: Doğru planlanırsa, ve ameliyat sonrası yapılması gerekenlere dikkat edilirse bu komplikasyonlar çok nadir veya hiç görülmez.

Uyluk (üst bacak) ve kalça bölgesindeki sarkmalar için neler yapılabilir?

Cildin yapısına, kilo kaybına ve yaşa bağlı olarak, iç uyluk ve kalça bölgelerinde gevşemeler ve ciddi sarmalar oluşabilir. Bu durumda uyluk germe ve/veya kalça germe ameliyatı yapılır. Uyluk germede iz kasıkta, kalça germede ise kalçanın yan kısmında, bikini içerisinde kalacak şekilde oluşur. Giysi içerisinde saklandığı için günlük hayatta iz çok fazla sıkıntı yaratmaz.

Ameliyattan en az 2-3 hafta önce sigaranın bırakılmış olması, en az 1 hafta önce aspirin gibi pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçların kullanımının kesilmesi önemlidir.

Ameliyat genel anestezi ile yapılır. İçeride kan ve sıvı birikmesini önlemek için ince silikon borucuklar(dren) ile drenaj sağlanır. Bacaklara elastik bandaj Hastanede 1 veya 2 gece kalınır. En sık görülen komplikasyon, hematom (kan birikmesi) ve seromadır (sıvı birikmesi). Bu sebeple drenlerin etkili bir sekilde çalışması ve ameliyattan sonra elastik bandaj uygulanması son derece önemlidir. Drenaj azalınca drenler çekilir. 4-6 hafta zorlayıcı egzersizlerden kaçınılır. Oturup kalkma eylemi de dikkatli yapılmalıdır.

Alt bacak ve diz kapağı şekillendirmede neler yapabiliriz?

Diz kapakları girintili çıkıntılı, yağ depolanması sebebiyle düzensiz görünen bölgeler,alt bacakların O şeklinde futbolcu bacağı gibi eğrilmiş olması bir kadının giyisi seçiminde onu zor durumda bırakır. Her kadın üst bacak, diz kapağı ve uyluk ve kalça bölgesinin bir uyum içinde olmasını ister.

Bacaklardaki eğrilikler, çukur olan bölgelere yağ veya doku kokteyli enjeksiyonu, çıkıntılı olan bölgelere ise liposuction uygulanarak düzeltilebilir. Ayak bilekleri de inceltilebilir. Bacağa silikon protez de, uygulanabilecek yöntemlerden biri olmakla beraber, ilk tercih hastanın kendi dokusu olan yağ dokusunun kullanılması olmalıdır. Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Şişlik ve morluklar 2-3 hafta da oldukça azalır ve hatta bazen kaybolur. Alınan yağ veya doku kokteylinin fazlası, özel bir yöntemle dondurularak saklanır ve 6 ay sonra gerekirse yeniden verilebilir.

  • Tüm bu yöntemler diz kapağı estetiğinde de kullanılabilir.
  • Aynı şekilde tüm uyluk ,kalça ve bacakta diz kapağında Liposuction ve yağ enjeksiyonu yöntemleri kullanılır.
  • Liposuction için gerekli olması durumunda VASER liposelection yöntemi veya klasik teknik kullanılır.

Ayrıca kaslı bacakların inceltilmesinde botox’dan da faydalanılır. Botox fazla gelişmiş iç bacak kasını zayıflatarak, daha ince görünmesini sağlar. Kolay uygulanan, etkili bir yöntemdir.

 

Bize Ulaşın

Op. Dr. Esra Çelik Sorularınızı Yanıtlıyor.

    Diğer Tedaviler
    Ameliyatsız Popo Estetiği
    Ameliyatsız Popo Estetiği

    Son yılların popüler estetik uygulamalarından biri olan popo estetiği daha biçimli ve kıvrımlı hatlar isteyen pek çok kadının gözdesi haline geldi. ..

    Devamı >
    Üst Göz Kapağı Dolgusu
    Üst Göz Kapağı Dolgusu

    Söz konusu estetik uygulamalar olduğunda çoğu gelişmenin genellikle medikal cihazlarda olduğunu düşünebilirsiniz. Doğrusu yanıldığınızı söyleyemeliyim..

    Devamı >
    Meme Büyütme Ameliyatı Nedir ?
    Meme Büyütme Ameliyatı Nedir ?

    Biçimli, dolgun ve vücut hatlarıyla uyumlu bir meme formu kuşkusuz ki pek çok kadının hayali… Günümüzde bu tanıma uygun bir meme formuna sahip kadınl..

    Devamı >