Dudak Dolgusu : Dudaklar insan yüzünde en çok dikkat çeken bölgelerden biri olduğu için doğuştan güzel dudaklara sahip kişilerin oldukça avantajlı olduğu düşünülür. Günümüzde ise dolgun olmayan, şekilsiz, asimetrik dudaklara sahip olduğunu düşünen kişilere medikal uygulamalar ile arzu ettikleri dudaklara kavuşma seçeneği sunulur. Dudak dolgusu daha güzel ve estetik dudaklara sahip olmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu bir uygulamadır.
Dudak Dolgusu nedir?
Uygulama adından da anlaşılabileceği gibi dudağa yapılan bir tür estetik müdahaledir. Etkin bir ameliyatsız estetik yöntemi olan bu uygulama; acısız, ağrısız ve tekrar edilebilir bir uygulamadır.
Dudak dolgusunda amaç dudağı dolgunlaştırmak, dudak sınırlarını belirginleştirmek ve dudağın daha simetrik olmasını sağlamaktır. Bu uygulamaya özel olarak üretilen hyaluronik asit bazlı dermal dolgular ile gerçekleştirilen dudak dolgusu sonucunda kişi istediği dudak görünümüne sahip olurken doğal bir dudak görünümü de sağlanır. Dolgun ve simetrik dudak görünümü kişiyi olduğundan daha genç gösterirken gülüşe de estetik kazandırır.
Dudak Dolgusu nasıl yapılır?
İşlem oldukça özen, dikkat ve beceri isteyen bir uygulamadır. Uygulamayı yaptırmayı düşünen kişiler ilk olarak plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanındaki uzman doktorlar tarafından muayene olmalıdır. Yapılan muayene sonucunda kişinin istekleri göz önünde bulundurularak kişiye özel bir uygulama belirlenir.
İşleme başlamadan önce dudağa anestezik kremler uygulanarak kişinin ağrı ve acı hissi minimuma indirilir. Ardından dolgu maddesi küçük, ince milimetrik enjeksiyonlar ile dudak bölgesinde deri altına enjekte edilir. Dudak dolgusu cerrahi bir uygulama olmadığı için kısa sürelidir ve uygulama etkisi hemen görülür. Dudak dolgusunda kullanılacak dolgu miktarı kişinin dudaklarının volümüne ve taleplerine göre belirlenir.
Uygulama yapılırken dudakların yüze genel oranı ve dudakları çevreleyen komşu bölgelere oranına bakılmaktadır. Bunun dışında altın oranı yani yüz güzellik standartlarına uyumlu olması amacıyla 1.618 sayısal değeri dikkate alınarak bir dolgu uygulaması gerçekleştirilir. Uygulama yapılırken dudak çizgileri ve dudakların orta kısmında bulunan kıvrım dikkate alınmaktadır.
Dudak dolgusunda özellikle son zamanlarda öne çıkan bir teknik ise yine içeriğinde hyaluronik asitin bazlı dermal dolguların enjekte edildiği Russian Lips adı verilen tekniktir. Bu teknikte klasik dudak dolgusundan farklı olarak enjekte edilen dolgu maddesi dudağa dikey olacak şekilde uygulanır. Dolgu maddesinin dudağa dik olacak şekilde uygulanmasının amacı ise dudaklarda daha orantılı ve biçimli bir görünüm elde etmektir.
İşlem ortalama olarak 15-20 dakika süren bir uygulamadır. Kalıcılık süresi ise kişinin dudak yapısına bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte 1-1.5 yıl arasındadır. Dudak dolgusunun etkisinin yitirilmesiyle birlikte yeniden dolgu yapılmasında bir sakınca yoktur. Düzenli aralıklarla tekrarlanan dolgu uygulamalarında kalıcılık artacaktır.
Uygulamada dikkat edilmesi gerekilen en önemli unsur uygulamada kullanılacak iğnelerin kişiye özel tek kullanımlık iğne olması ve uygulamanın klinik ortamda gerçekleştirilmesidir. Bu kurallara uyulmadığı taktirde uygulama sonrasında yaşanabilecek enfeksiyon riski artacaktır. İşlem konforlu ve pratik bir uygulama olmakla birlikte mutlaka bir uzman tarafından yapılması gereken bir işlemdir.
Dudak Dolgusu için kimler uygun birer adaydır?
Dudak dolgusu dudağı dolgunlaştırma, dudağın genç görünmesi, dudağı şekillendirme ve kontürlerini belirginleştirme, dudaktaki asimetrik görüntüsünü düzeltme, dudaktaki şekil bozukluklarını giderme amacıyla yapılan bir dolgu uygulamasıdır.
Dudak dolgusu dolgudan beklentileri gerçekçi olan kişilere, dudağının nasıl görünmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olan kişilere, dudağının görüntüsünü iyileştirmek isteyen kişilere, dudağını dolgunlaştırmak isteyen kişilere, dudağının daha genç görünmesini isteyen kişilere, dudağını şekillendirmek ve kontürlerini belirginleştirmek isteyen kişilere, dudağındaki asimetrik görüntüyü düzeltmek isteyen kişilere ve dudağındaki şekil bozukluklarını düzeltmek isteyen kişilere yapılabilir.
Uygulamada 18 yaş sınırı bulunmaktadır. Bu işlem için kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bununla birlikte dudak dolgusu, sanılanın aksine sadece kadınlara değil hem kadınlara hem de erkeklere yapılabilen bir uygulamadır.
İşlem kimlere uygulanamaz?
Dudak dolgusu kan pıhtılaşması sorunu olan kişilere, ağız bölgesinde uçuk olan kişilere, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere, hamile kadınlara ve emzirme dönemindeki kadınlara, sinir veya kas hastalarına, alerjik yapısı olan kişilere ve lupus gibi bağ dokusu hastalarına uygulanamaz. Ayrıca kişi daha önce uçuk olduysa, herhangi bir şeye alerjisi varsa ya da sürekli kullandığı ilaç varsa uzmana bildirmelidir.
Dudak dolgusu beklentisi gerçekçi olmayan kişilere yapılmamalıdır. Çok ince dudaklara yapılan fazla dudak dolgusu kişide ördek dudak görünümüne neden olacağı için mevcut dudak görünümüyle dolgu sonrasında oluşacak dudak görünümü orantılı olmalıdır.
Hangi uygulamalarla kombine olarak yapılabilir?
Uygulama enjeksiyon yoluyla çok basit ve konforlu bir şekilde yapılan uygulama olduğu için birçok uygulamayla kombine olarak yapılabilir. Başta diğer dolgu uygulamaları olmak üzere botoks ve cilt gençleştirme işlemleriyle kombine olarak gerçekleştirilebilen bu uygulama sonrasında iyileşme süreci oldukça basittir.
Ne zaman sosyal hayata dönülür?
İşlem basit ve konforlu bir uygulama olduğu için uygulama sonrasında sosyal hayata dönüş için beklenilmesi gerekilen bir süre yoktur, uygulamadan hemen sonra sosyal hayata dönülebilir. Bazı kişiler iş hayatına dönmek için bir gün beklerken bazı kişiler uygulamayla aynı gün iş hayatına dönebilir.
İşlemden sonra en az ilk 4 saat bir şeyler yiyilip içilmemeli, dudak dolgusunun yapıldığı gün dudaklara ruj, parlatıcı gibi ürünler sürülmemeli, ilk 1-2 gün soğuk uygulama yapılmalı, ödem giderici ya da jel ile dudak bölgesine masaj yapılmalı, uygulamadan bir hafta sonrasına kadar sigara ve alkol tüketilmemeli, solaryum, sauna, hamam, spa gibi sıcak ortamlardan kaçınmalı, kafein içeren içecekler tüketilmemeli, aşırı sıcak içecekler tüketilmemeli, sportif aktivitelerden bir süre uzak durulmalı ve sıcak suyla duş alınmamalıdır.
Uygulama sonrasında şişlik, ödem ve morarma olabilir. Bu etkiler 2-3 gün içerisinde kendiliğinden geçecek basitliktedir. Dudak dolgusundan bir ya da iki hafta sonra kontrol seansı oluşturulur. Hastanın bu seansa gitmesi gerekli görüldüğü taktirde rötuş atılmasından dolayı önemlidir.