Burun Estetiği : Yüzümüzün tam ortasında bulunduğu için güzel ve yakışıklı görünümde hatrı sayılır bir yere sahip olan burun, küçük deformasyonların dahi hemen göze çarpacağı bir organdır. Bu nedenle söz konusu burundaki deformasyonlar olduğunda günümüzde pek çok kadın ve erkek burun estetiği ameliyatı için kliniklerin yolunu tutuyor.
Burun Estetiği ameliyatı nedir?
Burun estetiği ya da tıptaki adıyla rinoplasti, burun şeklini değiştirmek amacıyla burun kemiğine, burun kıkırdağına, burun dokusuna ve burun derisine yapılan tüm işlemleri kapsayan bir estetik operasyondur. Burun estetiği estetik kaygının yanı sıra sağlık problemleri için de yapılmaktadır. Bu yönüyle söz konusu burun estetiği ameliyatları olduğunda birçok estetik cerrahi uygulamasında olduğu gibi sağlık ve güzelliğin bir araya getirildiği bir işlem olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Burun Estetiği ameliyatı nasıl yapılır?
Burun estetiği kişiye özel olarak yapılan bir ameliyattır. Kişinin ihtiyacına göre burun kemiği, kıkırdak dokusu, deri tabakası veya üçü birlikte değiştirilebilir. Burun ameliyatı planlanırken bireyin yüzü, burundaki cildi, deri kalınlığı ve hastanın isteklerine göre planlama yapılır. Burun ameliyatı için kişiye özel olarak planlama yapıldıktan sonra tedaviye başlanır.
Burun estetiğine başlarken ilk olarak sedasyonlu lokal anestezi ya da genel anestezi yapılır. Bu hastanın his kaybının azaltılması için önemlidir. Sedasyonlu lokal anestezi ile genel anestezinin farkı, sedasyonlu lokal anestezinin etkisinin vücudun belirli bir bölgesi ile sınırlı kalırken genel anestezinin etkisinin tüm vücudu etkilemesidir. Genel anestezi sırasında hasta bilinçsiz kalırken lokal anestezi sırasında hastada uykulu bir hal vardır. Burun ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapıldığı için hastanın ağrı ve acı hissetmesi söz konusu değildir. Ancak burun ucuna müdahale gibi çok küçük işlemlerde bazen sedasyon tercih edilebilmektedir.
Burun estetiğinde burnun içinden ya da burnun hemen altındaki burun delikleri arasından bir kesi açılır. Buradan burun kemiklerinin, burun kıkırdağının ve burun dokusunun ne kadar çıkarılacağına dair ameliyat öncesinde yapılan planlamaya göre bir işlem gerçekleştirilir. Burnun iki deliği arasındaki septum adı verilen duvar eğrilmiş ya da bükülmüş ise solunum için burada da bir düzeltme yapılabilir. Ameliyat öncesinde yapılan planlamada bir ekleme söz konusuysa burnun derin noktalarından veya kulaktan alınan kıkırdak buraya eklenebilir. Daha büyük değişiklikler için kaburga veya implantlar tercih edilebilir. Bu değişikliklerin tamamlanmasının ardından kesilerin olduğu yerden dikiş atarak ameliyat tamamlanır.
Ameliyatın sonrasında ise hastanın kendisine gelmesindeki süreçte sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla hasta uyanma odasında hemşireler ve sağlık personelleri tarafından kontrol altında tutulur ve uyanınca odasına alınır.
Burun estetiğinde açık ve kapalı olmak üzere iki temel teknik kullanılır. Bunlarla birlikte bu tekniklerin alt dalları olarak let down, koruyucu rinoplasti veya piezzo cerrahisi gibi diğer yöntemlere başvurulur. Ameliyatın hangi yöntemle yapılacağına kişinin talepleri ve burun formuna göre konsültasyon muayenesi esnasında karar verilir.
Burun Estetiği ameliyatı için kimler uygun bir adaydır?
Burun estetiği yaptırma nedeninin başında doğumsal ya da sonradan oluşan bir nedenden dolayı burnun estetik bir görünüme kavuşma isteği gelmektedir. Bir yaralanman dolayı oluşan deformitelerin onarılmasını isteyen kişilere, doğum kusurunun düzeltilmesini isteyen kişilere, burnun fiziksel görünümünü değiştirmek isteyen kişilere, bazı solunum güçlüklerini iyileştirmek isteyen kişilere burun estetiği yapılabilir.
Burun Estetiği ameliyatı kimlere yapılamaz?
Burun estetiği şeker hastalarına, yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastalarına, hemofili gibi ciddi kanamalara neden olabilecek hastalığa sahip olanlara, kalp hastalarına, ağır ruhsal bozukluğuna neden olan hastalara ve obezite sınıfında yer alan kişilere yapılamaz.
Bununla birlikte resmi olarak burun estetiği ameliyatı olabilmek için yaş sınırı 18’dir. Eğer ilgili hastada bir travma sonrası şekil bozukluğu ortaya çıkmışsa o zaman daha küçük yaşta da bu ameliyat yapılabilir.
Burun Estetiği ameliyatı hazırlık süreci nasıldır?
- İlk olarak ameliyattan 15 gün önce aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımı bırakılmalıdır. Ciddi kanama riski bulunduran bu ilaçların kullanılmaması hastanın sağlığı açısından ö
- Ameliyat öncesinde grip ve nezle gibi hastalıkların geçirilmesi durumunda bu bilgi doktor ile paylaşılmalıdır. Bu hastalıklardan sonra ameliyat olmak ciddi enfeksiyon riski bulundurduğu için ameliyatın ertelenmesi ya da önlemler alınması söz konusu olabilir.
- Ameliyattan 15 gün önce sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır. Sigara ve alkol kan dolaşımını bozacağı için ameliyattan sonraki iyileşme sürecini uzatacaktır.
- Bitkisel besin takviyeleri ya da bitki çaylarının kanama riskini arttırma olasılığı bulunduğundan ameliyattan 15 gün önce bunların kullanımı bırakılmalıdır.
- Ameliyattan önce güneşin zararlı ışınlarına karşı yüksek koruyuculu güneş kremi kullanmak gerekir.
- Yüzü ameliyattan bir gün önce antibakteriyel içerikli sabun ile yıkamak o bölgedeki mikroplar öldüreceğinden ö
- Ameliyatta doktorun kan dolaşımını daha kolay görmesi açısından tırnaklardaki ojeler çıkarılmalıdır.
- Ameliyattan 15 gün önce beslenme ve uyku düzeni kontrol altına alınmalıdır. Ameliyata uykusu alınmış bir şekilde gitmek ameliyattan sonra dinç kalmak açısından ö Beslenme ise ameliyata 12 saat öncesinden itibaren besin alımı durdurulacağından ameliyat için alıştırma süreci olacaktır.
- Ameliyat günü ve sonrası için rahat kıyafetler, düğmeli veya fermuarlı kıyafetler tercih etmek iyileşme dönemi açısından avantajlı olacağı için bu kıyafetlerin hazırlığı yapılmalıdır.
Burun Estetiği iyileşme süreci nasıldır?
Burun estetiği sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterse de genellikle bir hafta içerisinde hastalar normal hayatlarına kavuşmaktadırlar. Burnun son görünümünü alması ise altı ay ila bir yıl sürebilir.
Operasyondan sonraki 4-5. günde genellikle burundaki atel çıkarılır ve hastaya burnuna nasıl masaj yapması gerektiği öğretilir. Bu noktada düzenli masaj, ödem oluşumunu engelleyeceği için önemlidir.
Burun Estetiği sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- Kanama ve şişliği azaltmak amacıyla başın göğüsten daha yüksek olduğu bir pozisyonda birden fazla yastık ile yatılmalıdır.
- Pansuman çıkarıldıktan sonrasına kadar hafif bir kanamayla birlikte birikmiş mukus gelmesi normal bir durumdur. Birikmiş mukus olduğu için endişe etmeye gerek yoktur.
- Yüksek enerji gerektiren aerobik ve koşu gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.
- Suyun yukarıdan aktığı bir şekilde banyo yapılmalıdır.
- Burun sümkürmek, kabızlıktan kaçınmak burun basısı yapmaması açısından önemli olduğu için lifli gıdalar ve bol su tüketilmelidir.
- Düğmeli ya da fermuarlı, giyerken burun ile temas etmeyecek kıyafetler giyilmelidir.
- Gözlük ya da güneş gözlüğü buruna dayanacak şekilde takılmamalıdır. Bu süreçte gözlüğü alına bantlamak bir tercih olabilir.
- Güneşe çıkarken yüksek koruyuculu güneş kremi kullanılmalıdır. Güneş kremi kullanılmadan güneşe çıkılması durumunda enfeksiyon riskine açık olunduğu unutulmamalıdır.
- Burundan göz altlarına doğru mor-mavi bir renk oluşumu normaldir bu şikayet birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geç Yine ödem ya da şişlik yaşanması normaldir.
- Şişliğin daha hızlı inmesi açısından sodyumdan uzak beslenilmelidir.
- Ameliyat sonrası için iş, okul gibi yerlerden bir hafta izin alınmalıdır.
Burun Estetiği Fiyatları Nedir?
Burun estetiği fiyatları hakkında detaylı bilgi ve randevu almak aşağıdaki iletişim formunu doldurup bize ulaşabilirsiniz.
Instagram : dresracelik