Botoks

Botoks

Botoks : İlk kez 1970’li yıllardan itibaren uygulanmaya başlanan botoks özellikle son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bir uygulama haline gelmiştir. Botox ile başta kırışıklık, çizgilenme tedavileri ve yüz şekillendirme olmak üzere günümüzde aşırı terleme tedavisi ve migren tedavisi de yapılmaktadır.

Botoks nedir?

Botulinum toksini olarak da adlandırılan botoks Clostridium botulinum adı verilen bir tür bakteriden elde edilen toksinin ciltte ihtiyaç olarak belirlenen kırışıklık ve çizgilenme yaşanılan bölgeye uygulanmasıdır. Botox uygulamasında amaç; ciltte oluşan ince çizgilenme ve kırışıklıkların azaltılması, yeniden oluşumunun büyük oranda önlenmesi, aşırı terleyen bölgelerde terlemenin azaltılması ve migrenden kaynaklanan baş ağrılarının tedavi edilerek hastanın yaşam kalitesini artırmaktır.

Botoks ne işe yarar?

  • Botoks ile kırışıklık tedavisi

Botox ile kırışıklık tedavisi çeşitli etkenlere bağlı olarak ciltte oluşan ince çizgilenmeleri ve kırışıklıkları tedavi etmek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Bu amaçla yapılan botox sıklıkla alın, kaş arası, kaz ayağı dediğimiz göz kenarları ve dudak çevresine uygulanır. Botoks ile kırışıklık tedavisinde kas hareketleri zayıflatılarak kas hareketlerinde azalma sağlanır. Böylelikle mimik kırışıklıkları dediğimiz ince çizgilenmeler ve kırışıklıklar azalır.

  • Botoks ile yüz şekillendirme

Botoksun bir diğer uygulanma amacı ise yüz şekillendirmedir. Kaşların kuyruk kısmının kaldırılması ya da kaş ortasındaki yüksekliğin indirilmesi yüz şekillenmesini sağlayacak uygulamalar arasındadır. Bununla birlikte gülüş sırasında üst diş etinin belirgin olarak görülmesi de yine botoks ile düzeltilebilmektedir. Masseter adı verilen diğer botoks yönteminde ise Masseter kasına enjeksiyon yapılarak kare yüz görünümü yumuşatılıp oval yüz görünümü elde edilebilir. Masseter kasına yapılan botoks sayesinde aynı zamanda bruksizm olarak da bilinen diş sıkma problemi de tedavi edilebilmektedir.

  • Botox ile aşırı terleme tedavisi

Botox, aşırı terleme tedavisinde sıklıkla başvurulan uygulamalardan biridir. Avuç içleri, koltuk altı ve ayak tabanlarına yapılan minimal botox enjeksiyonları sayesinde aşırı terlemenin önüne geçilebilmektedir. Ancak her botoks uygulamasında olduğu gibi aşırı terleme tedavisinde yapılan botoks enjeksiyonları da kalıcı işlemler değildirler. Ortalama 4 ila 6 aylık kalıcılığı bulunan botoks enjeksiyonlarında eğer uygulamanın etkisinin devam etmesi isteniyorsa işlem bu süre sonunda mutlaka yenilenmelidir.

  • Botox ile migren tedavisi

Botox ile migren tedavisinde ense, alın, şakak ve boyun bölgesine uygulanan botox bu bölgede nörotransmitter salınımını engeller ve bu şekilde migren ağrısı önlenmiş olur. Migren tedavisi amacı ile yapılan botoks uygulamasında baş ve boyunda belirlenen yedi bölgeye ve 31 noktaya enjeksiyon yapılır. Bu tedavi kişiye özel olarak programlanıp 12 hafta ara ile iki tedavi seansı şeklinde gerçekleştirilir. Bu uygulama bazı kişilerde tedavi etkinliğini arttırmak amacıyla belirli bir süre sonra yenileme istese de bazı kişilerde tedavi etkinliği birkaç yıl sürmektedir.

Botox nasıl yapılır?

Botox enjeksiyon yöntemi ile yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamanın kişiye ağrı yaşatmaması önemli bir avantaj olup kişinin yalnızca enjeksiyon sırasında iğne vurulurken olduğu gibi hafif bir acı hissetmesi normaldir.

Botox çeşitli amaçlarla yapılabilir dolayısıyla mimik kaslarından dolayı oluşan çizgilenme ve kırışıklıkların giderilmesi amacıyla bu alanlara ya da terleme şikayetinin azalması amacıyla yapıldığında deri içine uygulanır.

Botox uygulamasının etkisi uygulamadan sonraki 3-4 günde başlayıp bir haftada tam olarak oturmaktadır. Kalıcılık süresi ise kişinin cildine bağlı olarak dört ila altı ay arasında değişiklik gösterir. Etkisinin yitirilmeye başlanması ile birlikte yeniden uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca botoksun cilt üzerinde herhangi bir yan etkisi ve komplikasyonu da bulunmamaktadır, dolayısıyla bu uygulamayı yaptırmayı düşünen kişiler sağlıkla ilgili bir endişeye kapılmamalıdır.

Botox uygulama bölgesine göre değişiklik göstermekle birlikte 10-15 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda ise en fazla yarım saat sürebilir.

Botox için kimler uygun birer adaydır?

Botox göz çevresinde oluşan kırışıklıklara, alın ve kaş arasında görülen mimik kırışıklıklarına, dudak çevresinde meydana gelen kırışıklıklara, boyun bölgesi kırışıklıklarına, çene sıkma tedavisinde, koltuk altı başta olmak üzere ayak tabanı ve avuç içinde görülen terlemelerde uygulanır.

Sıklıkla 25 ila 65 yaş arasındaki kişilerin yaptırmayı tercih ettiği bu uygulama 18 yaş üzerindeki herkese yapılabilir.

Botox kimlere uygulanmaz?

Botox hamile kadınlara ve emziren annelere yapılmamalıdır. Gebelik döneminde yapılan botoksun çocukta beslenme bozukluğuna neden olabileceği unutulmamalıdır. Botox uygulaması yine myastenia gravis gibi kas hastalığına sahip olan kişilere yapılmamalıdır. Ayrıca botox uygulamasına alerjisi olanlara, cilt kanserlerine, aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlara ve aminoglikozid grubu ilaç kullananlara da yapılmamalıdır.

Botox hangi uygulamalarla kombine olarak yapılabilir?

Botox dolgu, mezoterapi, ultrasound tedaviler, PRP ve kimyasal peeling gibi uygulamalarla kombine olarak yapılabilir. Burada kişinin ihtiyaçları önemlidir ve kombine olarak uygulanabilen uygulamalar ile birlikte yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Botox çok derinleşmiş ya da deride kırılmaya neden olmuş çizgilenme ve kırışıklıkların tedavisinde kullanıldığında kırılma alanının altını doldurmak amacıyla hyaluronik asit bazlı dolgular ile kombine bir şekilde yapılabilir.

Etki mekanizmaları ve uygulama alanları birbirinden farklı olmakla birlikte hareketli kırışıklıkların tedavisinde dermal dolgular ve botox tedavi başarısını arttırarak yüz şekillenmesini sağlar. Botox gülerken üst diş etlerinin görünmemesi için yapılırken dolgu dudağın şekillenmesi için kombine olarak yapılabilir.

Botox ile PRP uygulama kombinesi ise cildin nem ihtiyacının arttığı ve parlaklığının azalıp matlaşmaya başladığı durumlarda cildin nem dengesini sağlamak, ışıltısını ve parlaklığını arttırmak, sıkılığını geri kazandırmak amacıyla yapılır.

PRP seanslar halinde uygulanan bir işlem olup botoks ile kombine edildiğinde cildin yaşlı, yorgun ve uykusuz görünümü alıp genç ve dinamik bir görünüm kazandırır.

Instagram : @dresracelik
Sıkça Sorulan Sorular

Botoks uygulamasında yaş sınırı nedir?

En az 18 yaş olmakla birlikte ince çizgilenme ve kırışıklıkların tam olarak cilde yerleşmeye başladığı 30'lu yaşlarda uygulanması önemlidir. Botoks tedavi edici bir uygulama olmasının yanı sıra önleyici bir tedavidir dolayısıyla yeni oluşacak kırışıklıklar botoks sayesinde önlenebilir. Önleyici bir uygulama olarak botoks 20'li yaşlardaki kişilere de yapılabilir.

Botoks ağrılı bir uygulama mıdır?

Botoks çok küçük ve ince milimetrik enjeksiyonlar ile gerçekleştirilir. Dolayısıyla uygulama sırasında ve sonrasında kişide iğne vurulurken olduğu gibi minimal düzeyde ağrı ve acı yaşanabilir. Oldukça konforlu olan bu uygulamada anestezik krem ve buz uygulamasıyla da ağrı ve acı hissi minimuma iner.

Botoks sonrası ne zaman sosyal hayata dönülür?

Botoks sonrası sosyal hayata dönmek için beklenilmesi gerekilen bir süre bulunmamaktadır. Yalnızca uzun süre eğilme gerektiren hareketlerden, ani mimik hareketlerinden uzak durmak yeterli olacaktır. Ayrıca botoks uygulamasından sonraki ilk 4-5 saat baş, gövdeden yüksekte olacak şekilde tutulmalı, öne doğru eğilmekten kaçınılmalı ve yatılmamalıdır. Uygulamadan sonraki ilk sekiz saat içerisinde yüz soğuk su ile yıkanabilir ancak kese ve baskıdan kaçınılmalıdır. Ilık su ile duş alınabilir.
Bize Ulaşın

Op. Dr. Esra Çelik Sorularınızı Yanıtlıyor.

    Diğer Tedaviler
    Yüz ve Boyun Germe
    Yüz ve Boyun Germe

    Yaş alma, güneşin zararlı ışınları, kilo alıp verme, yer çekimi gibi çeşitli etkenler zamanla yanak bölgesinde sarkma yapıp kişiyi olduğundan yaşlı gö..

    Devamı >
    Yanak Dolgusu
    Yanak Dolgusu

    Yanak Dolgusu : Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan kırışıklıkların tedavisi ve yüzü şekillendirmek amacıyla yapılan yanak dolgusu özellikle son yıllard..

    Devamı >
    Yanak Asma
    Yanak Asma

    Yanak Asma : İnsan yaş aldıkça ya da kilo aldıkça yüzü sarkmaya ve dikdörtgen görünümü oluşmaya başlar. Özellikle çene kenarlarında ve yanaktaki sarkm..

    Devamı >