Vaser Liposuction nedir?
Vaser Liposuction : Liposuction karın, basen, kalça, kol ve gıdı bölgelerinde fazla olan yağ dokularının alınmasıyla gerçekleştirilen bir uygulamadır. Liposuction uygulaması tüp mide ameliyatı gibi ameliyatlarla yapılabilirken tek başına da yapılabilir. Bu uygulamanın klasik yönteminde yağ dokularının fazla olduğu alanlara yağların parçalanıp sıvı hale gelmesi için özel olarak solüsyonlar enjekte edilir ardından cilde açılan kesilerden ince kanüller sokularak fazla yağ dokuları alınırdı.
Günümüz teknolojisinde ise bunşaa gerek olmadan ultrasonik ses dalgaları kullanılarak yağ dokuları komşu dokulara zarar vermeden alınıp etkin bir vücut şekillendirme gerçekleştirilmektedir.
Vaser Liposuction nasıl yapılır?
Liposuction uygulamasında cilt altında fazla bulunan yağ dokularının olduğu alanlar sadece yağ hücreleri hedef alınacak şekilde etki eder. Bu uygulamada günümüzün teknolojisi haline gelmiş ultrasonik ses dalgaları kullanılır. Bu ses dalgalarıyla sıvılaştırılan yağ dokuları cilt yüzeyinden ayrılarak ince kanüller ile çekilerek vücuttan uzaklaştırılır.
Vaser Liposuction uygulamasında uygulanacak alan az ise lokal aneztezi ve ek olarak hafif sakinleştiriciler ile gerçekleştirilirken uygulanacak alan geniş ise ya da birden fazla alana uygulama gerçekleştirilecek ise genel anestezi tercih edilmektedir. Bunun nedeni hastanın acı ve ağrı hissini azaltıp uygulamanın konforunu ve başarısını arttırmaktır.
Vaser Liposuction etki mekanizması nedir?
Liposuction uygulandığı bölgeye üç temel etki mekanizmasyla etki eder. Birinci etkide lazerin yaydığı fotomekanik etki uygulama bölgelerindeki yağ dokularının hücre yapısını ve bütünlüğünü bozmaya dayanır.
Katı olan yağ dokularının sıvı hale gelmesi bu etkiyle gerçekleşir. Sıvı hale gelen yağ hücreleri diğer hücreler arasındaki alana yayılır ve eriyen hücreler ince kanüller ve düşük basınçla vakumla yöntemiyle dışarı atılır. Bu uygulama lipoliz olarak da adlandırılır.
İkinci etkide lazer enerjisinin uygulama bölgesinin çevre bölgesindeki fotomekanik ısı etkisi oluşturmasına dayanır. Fotomekanik ısı sayesinde bölgedeki kan damarları büzülür ve kanama önlenir. Bu şekilde uygulama bölgesinde hematom adı verilen kanlı sıvı birikmesi, kanama ve morluk yaşanmaz. Ödem adı verilen şişlik klasik liposuctiona göre daha az görülür.
Üçüncü ve son etkide ise fotomekanik ısı etkisinin oluşturduğu alan dışında kalan alanda fotostimülasyon etki oluşturulur. Fotosimulasyon cilt altındaki dokuda yeniden onarım sağlar ve bağ dokusunun oluşumunu arttırarak ciltte sıkılaşma, toparlanma ve gerilme oluşturur. Sıkılaşma ilk etapta gözlense de asıl etki aylar içinde artarak görülür.
Vaser Liposuction klasik liposuctiondan farklı olarak vücuttaki yağ dokularını ultrasonik ses dalgaları kullanarak sıvılaştırır.
Sıvılaşan yağ dokuları ise ince kanüller kullanılarak vücuttan dışarı atılır. Vaser Liposuctionın klasik liposuctiona göre avantajı klasik liposuctionda kullanılan kanüllerin ucunda rende tarzı bıçakların olup Vaser Liposuctionda kullanılan kanüllerin bu tarzda olmamasıdır. Liposuction uygulama esnasında sinirlere, damarlara ve uygulama alanında bulunup uygulama görmeyen çevre dokulara zarar vermez.
Vaser Liposuction kimler için uygundur?
Vaser Liposuction Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından güvenilirliliği onaylanmış bir uygulamadır. Kadın ya da erkek şartı aranmadan herkese yapılabilen bu uygulama bölgesel yağlanmanın mevcut olduğu bölgelere, oransızlık görülen bölgelere, diyet ve spora dirençli yağların alınmasında, basen, bacak, diz içi ve popo bölgesinin şekillendirilmesinde, gıdı ve kol bölgesinin şekillendirilmesinde, doğum sonrası eritilemeyen göbek ve simit bölgesi yağlanmalarında, popo dikleştirmede uygulanır. Liposuction yaptırmayı düşünen kişiler uygulama öncesinde doktor muayenesinden geçmeli ve uygulamaya uygun olup olmadığına karar verilmelidir.
Liposuction kadınlarda özellikle karın, bel, basen, bacak, sırt, sütyen altı ve gıdı bölgelerine erkeklerde ise basen, üst-alt bacak, karın, bel, sırt, gıdı, baldır ve diz bölgelerine uygulanır. Jinekomasti hastalığına sahip erkeklerde meme bölgesine de uygulanabilir.
Vaser Liposuction kimler için uygun değildir?
Liposuction diyabet, kalp, yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunları olan kişilere, kanserlere, hamilere veya hamilelik şüphesi bulunanlara, emziren annelere uygulanamaz. Morbid dereceli obezlere de tek başına uygulanmamalıdır.
Morbid dereceli obezler ilk olarak egzersiz ve diyet programlarıyla fazla kilolarından kurtulmalı ardından vaser liposuction yaptırmalıdır.
Ayrıca Liposuction uygulamasında 18 yaş sınırı bulunmaktadır.
Vaser Liposuction sonrası sosyal hayata ne zaman dönülür?
Liposuction etkinliği çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış etkinliği sayesinde birçok kişi tarafından tercih edilen bir uygulamadır. Vaser Liposuction uygulandıktan sonra hastanın 3-4 saat doktor tarafından gözlem altında tutulması gerekir. 3-4 saatlik sürenin ardından hastada bir komplikasyon söz konusu değilse taburcu olunur ve hasta günlük hayatına devam edebilir. Hasta uygulamadan 1-2 gün sonra duş alabilir. Sosyal hayata dönmesi için ise bir süre beklemelidir.
Vaser Liposuction sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- Liposuction uygulamasından sonraki ilk bir haftada vücudun ödemli ve şiş olması normaldir. Bu ödem zaman içerisinde kendiliğinden geç Ödemin az olmasında liposuction korsesinin faydası olduğu için bu korse mutlaka giyilmelidir.
- Liposuction anestezik kremler altında gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bundan dolayı ağrı minimaldir. Uygulama sonrasında doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Liposuction uygulama sonrası hastalar bol su tüketmelidir.
- Liposuction ile diyet birlikte yapıldığında daha etkili sonuç alınacağı için hasta diyet programına başlamalıdır.
- Bu süreçte hasta vitamin takviyesi alabilir.
- Liposuction uygulama sonrası hastaların birkaç gün araba kullanmamaları istenir.
Vaser Liposuction sonrasındaki birinci haftada;
- Bu dönemde kişiden kişiye değişmekle birlikte mavi/morluklar, hassasiyet, kaşıntı ve uyuşukluk yaşanabilir.
- Liposuction korsesi adı verilen medikal ürün bu dönemde giyilmelidir.
- Bir haftanın sonunda araba kullanmaya başlanılabilir ve masabaşı işe devam edilebilir. orucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Vaser Liposuction sonrasındaki ikinci haftada;
- Liposuction korsesi kullanılmaya devam edilmelidir.
- Hastaların çoğu bu süre içerisinde iyileşir.
- Bazı alanlarda sertlik ve morluk devam edebilir.
- Bu haftada çok ağır olmayan egzersizlere başlanabilir.
Instagram : @dresracelik